Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ονομασίες δρόμων και ιστορία


Η τελευταία Οδός Πεταίν στη γαλλική επικράτεια μετονομάστηκε ύστερα από πολλές δεκαετίες

Ο στρατάρχης Πεταίν (1856-1951) είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της γαλλικής ιστορίας, αφού από ήρωας του Α' Παγκόσμιου Πολέμου -από τη μάχη του Βερντέν- έγινε ο επικεφαλής της Κυβέρνησης του Βισύ, η οποία συνεργάστηκε με τον Χίτλερ.
Το όνομά του, αν και κοσμούσε δρόμους και πλατείες της χώρας, σταδιακά εξαφανιζόταν κατόπιν μετονομασιών. Η τελευταία «Οδός Πεταίν», σε ένα μικρό
χωριό (Τραμπλουά-λε-Καρινιάν) κάπου στη βορειοανατολική Γαλλία, στα σύνορα με το Βέλγιο, μετονομάστηκε πριν από λίγες μέρες. Στη Γαλλία πλέον δεν υπάρχει  πουθενά ορατό  το όνομά του στρατάρχη Πεταίν.
Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς και να διερευνήσει με ποιους τρόπους λειτουργεί η δημόσια ιστορία μέσω των ονομασιών δημόσιων χώρων (πλατείες, οδοί, κ.τ.τ.). Οι επιλογές της επίσημης ιστορίας αντανακλώνται στις ονομασίες αυτές αναδεικνύοντας τις σιωπές ή τις επιλογές της συγκυρίας.

Για τον Πεταίν υπάρχει ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό. Λόγου χάριν δες:
http://maps.gstatic.com/intl/el_ALL/mapfiles/transparent.pnghttp://maps.gstatic.com/intl/el_ALL/mapfiles/transparent.pnghttp://maps.gstatic.com/intl/el_ALL/mapfiles/transparent.pnghttp://maps.gstatic.com/intl/el_ALL/mapfiles/transparent.pnghttp://maps.gstatic.com/intl/el_ALL/mapfiles/transparent.pnghttp://maps.gstatic.com/intl/el_ALL/mapfiles/transparent.pnghttp://maps.gstatic.com/intl/el_ALL/mapfiles/transparent.pnghttp://maps.gstatic.com/intl/el_ALL/mapfiles/transparent.pnghttp://maps.gstatic.com/intl/el_ALL/mapfiles/transparent.png
Εξαιρετικό παραμένει το βιβλίο του γάλλου ιστορικού Marc Ferro, Petain, Hachette, Paris 2009.
Για περισσότερα κοίτα και: 
http://pdf.hulufile.com/marc-ferro-petain-page2.html



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου