Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Το Τάμα του Έθνους στην Πολεοδομική Φαντασία

Το Τάμα του Έθνους στην Πολεοδομική Φαντασία.
Εθνογραφικές Παρατηρήσεις για την Αποσιώπηση και την Κατασκευή της Δημόσιας Ιστορίας.
Διάλεξη από τον Δημήτρη Αντωνίου

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 στις 20:00

O κοινωνικός ανθρωπολόγος Δημήτρης Αντωνίου μελετά τα τελευταία χρόνια τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που προκήρυξε το καθεστώς της 21ης Απριλίου για την ανέγερση του Τάματος του Έθνους. Το Τάμα του Έθνους, του οποίου η ιστορία ανάγεται στον 19ο αιώνα, θα γινόταν πραγματικότητα με την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς ναού στην περιοχή που ακόμα και σήμερα ονομάζεται Τάμα, στα Τουρκοβούνια.
 Στην ερευνά του ο Αντωνίου μελετά τη μακρά ιστορία του ανεκπλήρωτου εγχειρήματος, την εμπλοκή του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και τη σταδιακή ανάδειξη του Τάματος του Έθνους στα χρόνια της μεταπολίτευσης ως το κατεξοχήν κακόγουστο (κιτς) αρχιτεκτονικό οράμα των συνταγματαρχών, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να μελετήσει ζητήματα συνενοχής και αντίστασης, καθώς και την κατασκευή της δημόσιας ιστορίας μέσω της αποσιώπησης.

 O Δημήτρης Αντωνίου είναι κοινωνικός ανθρωπολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Princeton. 

Η φωτογραφία της πρόσκλησης είναι σχέδιο για το «Τάμα» της Χούντας, πρωτοδημοσιεύθηκε στον τόμο «Κάτι το ωραίον. Περιήγηση στη νεοελληνική κακογουστιά», έκδοση των Φίλων του περιοδικού «Αντί», Αθήνα 1974 (http://enthemata.wordpress.com/2012/07/22/bournazos-29/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου