Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 19.00 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Σε συνεργασία με την Anemon Productions και το Goethe Institut, και με την υποστήριξη του προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνουμε την πρώτη επίσημη προβολή του ντοκυμαντέρ «Πόλεμος & Ειρήνη στα Βαλκάνια».
Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ιστορικούς Philip CarabottChristina KoulouriJörn Leonhard και Dubravka Stojanovic.
Δείτε το trailer του ντοκυμαντέρ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30.
Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.
Facebook: www.facebook.com/events/757275974367900

Περιγραφή

Ο A’ Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε τον κόσμο. Σήμανε το οριστικό τέλος των Αυτοκρατοριών και οδήγησε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων του 20ου αιώνα. Από την περιοχή αυτή ξεκίνησε το πρωτόγνωρο αιματοκύλισμα του 1914–18, με θύματα που για πρώτη φορά μετριούνται σε εκατομμύρια.
To «Πόλεμος & Ειρήνη στα Βαλκάνια» είναι ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την εκατονταετηρίδα από την έκρηξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ξεκινάει με την δολοφονία του Αρχιδούκα της Αυστρίας στο Σεράγιεβο τον Ιούνιο του 1914, για να καταλήξει στις υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών στην περιοχή το 1923 και την οριστική διαμόρφωση των εθνικών κρατών.
Το ντοκιμαντέρ αναβιώνει την εποχή, τα γεγονότα και τις αντιλήψεις της εποχής, χρησιμοποιώντας τα πρώτα κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, επίκαιρα, τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες και τους καλλιτέχνες φωτογράφους, τις δημοσιογραφικές αποστολές και τα φωτορεπορτάζ, καθώς και τις επιτροπές καταγραφής ανθρωπιστικών κρίσεων.
Οπτικό υλικό από την Ελλάδα, τις Βαλκανικές χώρες και τα αρχεία των ευρωπαϊκών επικαίρων και των ΗΠΑ, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο αφηγηματικό σύνολο. Η ταινία περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από την British Pathé, την Γαλλική Pathé, το αρχείο Albert Kahn, το Footage Farm, το Critical Past, το NARA (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο ΗΠΑ) και τα Εθνικά Αρχεία της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Αυστρίας.
Πραγματοποιείται στα πλαίσια μιας ειδικής συνεργασίας με το Eye Film Institute (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και Ταινιοθήκη της Ολλανδίας), το οποίο συμμετέχει στην έρευνα και παροχή ανέκδοτου αρχειακού υλικού σχετικού με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Στην ταινία, συμμετέχουν επίσης ιστορικοί από την Βρετανία, την Ελλάδα, τις βαλκανικές χώρες, την Τουρκία και την Ευρώπη, που σχολιάζουν και ερμηνεύουν τις εικόνες, κάνοντας και την τελική αποτίμηση του Μεγάλου Πολέμου στα Βαλκάνια. Η ταινία περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους ιστορικούς:
  • Philip Carrabott (Kings College London)
  • Christopher Clark (Cambridge University)
  • Vesna Goldsworthy (Kingston University, London)
  • Ian Beckett (University of Cantebury)
  • Ulf Brunnbauer (SE European Studies, Regensburg)
  • Hannes Grandits (Humboldt University, Berlin)
  • Halil Berktay (Sabanci University, Istanbul)
  • Mark Mazower (University of Columbia, NY)
  • Thomas W. Gallant (University of California)
  • Dubravka Stojanovic (University of Belgrade)
  • Misha Glenny (Author of The Balkans)
  • Jay Winter (Yale University)